Ostpaj med brynt smör och havskräfta
1 paj, 6-8 personer - 60 min
Pajdeg
- 125 g smör, rumsvarmt
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk vatten
- 1 tsk salt
Fyllning
- 5 ägg
- 4 dl vispgrädde
- 3 dl riven prästost
- 100 g smör
- 1 gul lök, gärna med blast, finhackad
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Topping
- 10 havskräftor
- 3 vitlöksklyftor, skalade
- 2 msk neutral rapsolja
- 2 dl gräddfil
- 1 kruka dill
Gör så här:
Pajdeg
Sätt ugnen på 225˚.
Blanda smör, mjöl, vatten och salt till en deg och låt den vila i kylen i ca 30 min. Kavla eller tryck ut degen i en pajform eller springform, ca 26 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ in den på ett galler mitt i ugnen, grädda ca 15 min.
Fyllning
Blanda ägg, grädde ost, salt och peppar i en skål. Lägg smöret i en stekpanna och värm på medelvärme tills det är brynt, tillsätt löken och låt den bli mjuk. Låt svalna och rör sedan ner lök och smör i äggblandningen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 20-30 minuter (225˚) tills fyllningen har stannat och fått färg.
Topping
Skala havskräftorna. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i vitlöken och fritera skivorna långsamt. Ta stekpannan från värmen och tillsätt kräftstjärtarna, låt dem ligga i oljan i ca 30 sekunder. Lägg över kräftstjärtar och vitlök på en tallrik.
Skär upp pajen, toppa bitarna med gräddfil, havskräftor och den friterade vitlöken samt garnera med dill.