Majskolvar
4 pers - 30 min
Ingredienser:
- 4 st majskolvar
- Salt
Brynt smör och mandel:
- 200 g smör (rumstempererat)
- 10 g mandel
- 1 st citron
- 1 st torkad chili eller chiliflakes
Smetana/majonnäs och lök:
- 1 dl smetana
- 1 dl majonnäs
- 1 dl riven parmesan
- 1 st silverlök
- 1 st rödlök
- 1 st citron (samma som ovan)
Gör så här:
Början med att hette upp en stor kastrull med saltat vatten. Skal och rengör majkolvarna från allt "skägg". Dela ner kolvarna i portionsbitar och sjud dem i vattnet ca 6-8 minuter. Stäng av värmen på kastrullen och låt dem ligga i så att dom ligger i vattnet totalt i 10 minuter. Låt majskolvarna svalna något.
Brynt Smör och mandel:
Bryn hälften av smöret och låt det svalna. Tillsätt det rumstempererade smöret i små kuber under omrörning tills det skapar en "kräm". Riv ner mandeln i smöret, gärna med ett zestjärn. Smaka av med citronzest och salt. Doppa kolvarna i smörkrämen så att det tänker hela majskolven lägg dem på ett fat och avsluta med att riva över ytterligare mandel och fint hackad chili.
Smetana/majonnäs och lök:
Blanda smetana och majonnäs tillsammans med riven parmesan och juice från 1/3 av citronen. Skär ner silverlöken oh rödlöken så tunt du kan, gärna med en mandolin. Doppa dina kolvar i majonnäskrämen och toppa med den tunt hyvlade löken och gärna någon grönt.
Servera och njut!