Lasagen
4-6pers - 90 minuter
- 500g lasagneplattor
Bolognese:
- 500g nötkött
- 2 st stänger stjälkselleri
- 2 st morötter
- 2 st gullök
- 2 st solovitlökar
- 2 st konserver krossade tomater
- 2 dl vin
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk torkad timjan
- 2 msk torkad oregano
- 2 msk paprikapulver
- 1 msk salt
- 1 msk mald svartpeppar
- 1 krm chiliflakes
- 1 kruka basilika
Bechamelsås:
- 1 l mjölk (fet)
- 3 msk vetemjöl
- 2 msk smör
- 400 g mozzarella cucina
- Muskot
- Salt
- Peppar
Gör så här:
Bolognese:
Börja med att hacka morötter, gullök, vitlök & selleri fint. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttfärsen ordentligt. Tillsätt morötter, gullök, vitlök & selleri låt steka med någon minut. Ha i tomatpuré och stek ur den innan du häller i de krossade tomaterna, vin samt samtliga kryddor. Låt sjuda i ca 30 min.
Bechamelsås:
Smält smöret i en kastull. Tillsätt vetemjölet och rör om med en visp, stek ut mjölet något. Ha sedan i mjölken under omrörning i etapper. I slutet har du i mozzarellan samt smakar upp med muskot, salt och peppar.
Bygg lasagne:
Sätt ugnen på 175 grader. Bottna med lite bechamelsås i en lasagneform. Varva sedan med pastaplattor, sås och bolognese. Varvet högst upp avslutar du med pastaplattor samt den sista bechamelsåsen och river rikligt av parmesan. Gräddas mitt i ugnen i ca 60 minuter tills pastan är helt klar. Skulle lasagnen får för mycket för innan den är klar kan du täcka den med aluminiumfolie den sista tiden i ugnen.
Fantastiskt lätt att göra och så god den blev