Långbakade morötter med burrata & parmesan

Morötter

4 pers - 60 min

Morötter:

  • 10 st Morötter
  • 2 st Lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st citron
  • Färsk Timjan
  • Färsk Oregano
  • Färsk Mynta
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Smör

Kräm:

  • 1 st burrata
  • 1,5 dl créme fraiche
  • 100 g riven parmesan
  • Salt
  • Peppar

Salsa verde:

  • Färsk oregano
  • Färsk timjan
  • Färsk mynta
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 5 st körsbärstomater
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

Morötter: 

Sätt ugnen på 180 grader varmluft. 

Skrubba morötterna rena, lägg i en ugnsfast form tillsammans med vitlöksklyftor som du tryckt till så de krossas, delad citron, örterna samt olivolja, salt och peppar. Baka dessa i ugnen tills de är helt mjuka och fått lite färg. 

Lök:

Dela lökarna på mitten och lägg dem i en stekpanna tillsammans med rikligt av smör. Låt sjuda på medelvärme tills löken är helt mjuk. Häll av smöret med spara det. Precis innan servering! Höj värmen och stek löken så den får ordentligt med färg. Dela löken i kvartar. 

Kräm:

Vispa burratan tillsamman med créme fraiche och parmesan. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen innan servering. 

Salsa verde:

Plocka örterna och lägg i en skål eller i en blender. Pressa ner en vitlöksklyfta och juicen från den grillade citronen samt olivolja. Mixa rejält. Skär ner tomaterna och mixa med även dem. Slutligen tillsätt smöret som löken konfiterats i och smaka av allt med väldigt mycket salt och peppar samt eventet mer citron. Denna sås ska mer eller mindre vara oätlig när du äter den separat. Morötterna och krämen kommer att balansera upp smaken av såsen.

Servera allt på ett fat och toppa med salsa verde samt hyvlad parmesan och lite plast från löken eller örter.

Lämna en kommentar