Lax och potatissallad med ramslök och sparris
4 pers - 40 minuter
Ingredienser:
- 600 g lax
- smör
- salt
- peppar
Potatissallad:
- 15 st små fasta kulpotatisar
- 5 st gröna sparrisar
- 7 st körsbärstomater
- 7 st rädisor
- 1/2 röd lök
- 1 kruka persilja
- 1 kruka dill
- 2 dl ruccola
- 1 st citron
- 3 dl rapsolja
- 10st ramslöksblad
- 2 äggulor
- 1 msk vittvinsvinäger
- Krasse
- Salt
- Peppar
Gör så här:
Potatissallad
Börja med att koka potatisen, men ta av den precis innan den är helt klar, den ska ha en liten kärna, låt svalna. Dela ner potatisen samt tomaterna, rädisorna och sparrisen i mindre bitar. Finhacka örterna och grovhacka roccolan. Lägg allt förutom sparrisen i en stor skål. Riv över citronzest och juice från halva citronen.
Hetta upp en stekpanna med lite olja på högsta värmen. Lägg i sparrisen och låt en få tydlig stekyta. Ha i sparrisen tillsammans med potatisen och grönsakerna.
Ramslöksmajonnäs
Värm upp rapsoljan till ca 80 grader. Lägg ramslöken i en behållare och slå på oljan. Mixa med en stavmixer tills all ramslök är fint mixad.
Ha i äggulorna i en skål med vitvinsvinäger och lite salt. Tillsätt ramslöksoljan droppvis under konstant omrörning. Fortsätt så till du har en ganska fast majonnäs. Om majonnäsen inte blir tillräckligt fast så tillsätter du bara mer neutral rapsolja. Smaka av med salt och peppar. Denna majonnäs måste smaka otroligt mycket då smakerna kommer tonas ner väldigt mycket av potatisen. Häll majonnäsen över grönsakerna och rör om. Smaka av potatissalladen med salt och peppar.
Stek fisken i smör, salta och peppra väl. Servera och njut.