Blåbärskaka med världens enklaste vaniljsås!
8 pers - 60 min
Kaka:
- 1 st Stort ägg
- 1 ½ dl Strösocker
- 2 dl Vetemjöl
- 1 tsk Vaniljsocker
- 1 ½ tsk Bakpulver
- 50 g Smält avsvalnat smör
- 1 dl Grädde
- 2 dl Blåbär
- Smör
- Ströbröd
Vaniljsås:
- 2 dl Mjölk
- 3 dl Grädde
- 5 st Äggulor
- 1 st Vaniljstång
- 1 dl Strösocker
Gör så här:
Kaka
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smör, grädde och hälften av blåbären. Häll upp i en smörad och brödad form, ca 25 centimeter i diameter, och strö över resten av blåbären. Grädda i ugnen ca 30–35 minuter.
Sås
Blanda samtliga ingredienser till vaniljsåsen i en kastrull och värm försiktigt, under konstant vispning, till 84 grader. Sila av såsen till en sval kastrull.
Servera