Mina favorit revbensspjäll
4 pers - 90 min
Ingredienser
- 1 kg kamben
- 1,5 dl ljus soja
- 1 dl mörk soja
- 1,5 dl socker
- 0,5 dl mörk sirap
- 3 cm ingefära
- 1 st röd chili
- 3 st solovitlökar
- 4 st kanelstänger
- 4 st hel stjärnanis
- 1 msk fänkålsfrön
- 2 st nejlikor
- 3 st torkade pomeransskal
- 1 st citrongräs
- Vatten
Gör så här:
Putsa och dela ner kambenen i portionsbitar och lägg i en väl tilltagen kastrull, var noga med att får bort den lilla hinnan som sitter på insidan av kambenen. Skala och dela ner ingefäran, vitlöken och chilin i större bitar och lägg dem i kastrullen. Ha i alla andra ingredienser och häll på med vatten så att kambenen täcks, glöm inte bort att banka till citrongräset något så att det lättare frigör smakar. Låt sjuda under lock till köttet börja lyssna från benet, ca 50 minuter. Ta ut kambenen och sila av såsen. Redusera såsen till en sirapskonsitens och blanda i kambenen försiktigt.
Servar och toppa med fint strimlad vårlök, chili och sesamfrön.
NJUT.
Går det att förbereda revbensspjällen? Ex koka revbensspjällen tidigare på dagen/dagen innan julafton och sen reducera glazen och lägga i revbensspjällen så de blir varma innan servering på julafton?
Absolut, detta recept kan du förbereda ganska långt innan och bara värm på det vid servering.
Kanske dum fråga men Japansk eller kinesisk soja? Tack på förhand!
Det är båda två. Den ljusa är japansk och den mörka är kinesisk.
Älskar dessa revben! Har lagat dem varje jul ett par år nu. Brukar du reducera ner all vätska eller tar du bara en del? Tycker det tar så lång tid om man ska reducera ner all vätska.
Vad roligt 🙂 Jag reducerar det tills den smaken jag önskar, den reder jag av såsen med majsstärkelse.
Hej. Oftast när man pratar om ljus soja så är den japansk. Mörk soja brukar även kallas kinesisk soja, alternativt mushroom soy.
🙂
I din video på YouTube ser det ut att vara lika delar mörk och ljus soja. Finns det någon anledning till varför du dragit ner på mängden mörk soja i ditt recept?
Vet inte riktigt, men det är bäst att göra som receptet 🙂