Torsk med brynt soja och citronsmör

torsk-scaled

4 pers - 40 min

Ingredienser:

  • 400-600g torskrygg
  • 300 g smör
  • 2 msk ljus soja
  • 1 st citron
  • 1,5 dl ärtor
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka persilja
  • 20 st små fasta potatisar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • Salt

Gör så här:

Fisk:

Börja med att skära upp fisken i portionsbitar och salta torsken runt om. Låt denna stå och dra i ca 20 minuter. Lägg fisken i en ugnsfast form och slå på vinet o vattnet. Baka fisken i ugnen som håller en temperatur på 120 grader tills en innertemperatur på 42-43grader.

Potatis:

Koka upp välsaltat vatten och ha i potatisen. Koka den till den är mjuk rakt igenom. Finhacka lite av dillen samt persiljan och ha i den i kastrullen tillsammans med lite rapsolja så att örterna fastnar på potatisen.

Brynt smörsås:

Ha i smöret i en kastrull och bryn det på medelvärme under konstant omrörning tills det är helt gyllenbrunt och doftar karamell. Tillsätt sojan, mest från citronen samt juice från minst halva citronen. Avsluta med att ha i ärtorna samt rikligt med fint hackad dill. Smaka av med salt.

Servera!

7 Kommentarer

  1. Gunilla Samuelsson den november 8, 2023 kl 3:00 e m

    Hej! Hur långtid tar det ungefär för torsken i ugnen?

    • Gabriel Jonsson den november 22, 2023 kl 1:06 e m

      Det är svårt att säga beroende på hur stor fisken är. Men i detta fall så runt 20 min. Men bäst att ha en termometer till hands.

  2. Leif Bengtsson den december 20, 2023 kl 4:29 e m

    Denna torskrätt är helt suverän. Såsen är to die for.

    • Gabriel Jonsson den december 21, 2023 kl 12:38 e m

      Vad roligt att höra 🙂

  3. Christina Eckert den december 21, 2023 kl 4:49 e m

    Gjorde detta och fantastiskt gott👍👍👍

  4. Andreas den februari 24, 2024 kl 10:24 e m

    Grymt gott!! 😋
    Lättlagat!
    Betyg från barnen.. 9 av 10.

  5. Thomas Larsson den maj 4, 2024 kl 6:18 e m

    Ska göra den imorgon åt morsan och farsan.

Lämna en kommentar